6 kroków do właściwie urządzonej kuchni

6 kroków do właściwie urządzonej kuchni

6 kroków do właściwie urządzonej kuchni
autorem artykułu jest Piotr Broniarczyk

Przede wszystkim musimy pamiętać, że kuchnia jest miejscem pracy, a jej urządzenie powinno tę pracę ułatwiać. Dlatego też rozważania nad kolorem ścian, szafek czy płytek zostawmy sobie na później. W pierwszej kolejności skupmy się na meritum: odpowiednim ustawieniu mebli i kolejności sprzętów AGD.

Główna zasada urzÄ…dzania kuchni jest prosta: sprzÄ™ty kuchenne powinny być ustawione zgodnie z kolejnoÅ›ciÄ… czynnoÅ›ci wykonywanych podczas przygotowywania posiÅ‚ków. Przypomnijmy sobie, co robimy, gdy przygotowujemy posiÅ‚ki. Zwykle najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, nastÄ™pnie myjemy je lub obieramy i na koÅ„cu gotujemy, smażymy lub pieczemy. Spróbujmy, zatem, tak zaprojektować kuchniÄ™, aby przypominaÅ‚a wygodna taÅ›mÄ™ produkcyjnÄ… – tylko w przenoÅ›ni oczywiÅ›cie. Trzema głównymi punktami tej taÅ›my sÄ… lodówka, zlewozmywak i kuchenka i to ich ustawieniu poÅ›wiÄ™cimy najwiÄ™cej czasu.

1. Lodówka i szafki do przechowywania żywności
Najlepiej ustawić je jak najbliżej drzwi kuchennych. Istnieją co najmniej 2 bardzo rozsądne argumenty przemawiających za takim właśnie rozwiązaniem. Po pierwsze skracamy dystans jaki musimy pokonać z torbami wypełnionymi zakupami, a tej sytuacji każdy metr ma znaczenie. Po drugie to właśnie do lodówki czy szafki z jedzeniem zaglądamy klika lub nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. Nie zawsze jest to związane z samym przyrządzaniem posiłków. Gdy w trakcie ważnego meczu lub ulubionego serialu nagle nachodzi nas ochota na małą przekąskę, można po nią sięgnąć zaraz po wejściu do kuchni.

2. Blat pomocniczy
Pomiędzy lodówką i zlewozmywakiem warto umieścić blat pomocniczy - powinien mieć długość od 40 do 60 cm. Jest to miejsce, na którym położymy produkty przed włożeniem do lodówki, jak i na te produkty, które z niej wyjmiemy, by przygotować posiłek. Ilość blatów jest często niedoceniana w czasie projektowania kuchni, ale ich przydatność okazuje się wręcz nieoceniona w czasie jej użytkowania. Nie rezygnujmy zatem zbyt pochopnie z tych przestrzeni roboczych. (więcej o blatach kuchennych).


3. Zlewozmywak
Jak wiemy służy do wstępnej obróbki produktów: mycia, płukania. Warto, zatem, umieścić go w pobliżu lodówki. Jeśli nasza kuchnia będzie wyposażona w zmywarkę, wówczas być może wystarczy zlewozmywak jednokomorowy. Dla osób zmywających w sposób tradycyjny bardziej odpowiedni wydaje się większy zlewozmywak. Co ważne nie powinien stać bokiem do ściany, gdyż możemy przez przypadek ochlapać ścianę; ani tuż przy kuchence gazowej, ponieważ podczas zmywania możemy zalać palniki.

4. Główny blat
Powinien on mieć dÅ‚ugość od 60 do 120 cm. PamiÄ™tajmy: im dÅ‚uższy tym wygodniej siÄ™ przy nim pracuje. Jest to główne miejsce przygotowywania posiÅ‚ków. To tutaj kroimy lub obieramy produkty przed wÅ‚ożeniem ich do garnka, na patelniÄ™ lub do piekarnika. Warto przemyÅ›leć również jego szerokość tak, aby swobodnie mieÅ›ciÅ‚a siÄ™ na nim wiÄ™ksza deska do krojenia czy miska a nie tylko maÅ‚y talerzyk. Nad blatem roboczym warto umieÅ›cić gniazdka elektryczne. PrzydadzÄ… siÄ™ do podłączenia robotów kuchennych, blenderów czy mikserów – nieodłącznych pomocników przy przygotowywaniu potraw.


5. Kuchenka
To miejsce smażenia, pieczenia i gotowania. Podobnie jak zlewozmywak, kuchenka nie powinna stać bokiem do ściany (ściana może się nagrzewać lub pochlapać np. tłuszczem); ani przy oknie, bowiem podmuch wiatru może zgasić płomień. W pobliżu kuchenki warto umiejscowić szafki do przechowywania garnków czy patelni, tak aby wszystkie potrzebne naczynia były w zasięgu ręki.


6. Blat końcowy
Za kuchenką warto umieścić blat końcowy o długości ok.40 cm, na którym nakładamy gotowe potrawy na talerze i przenosimy na stół. Posłuży również np. do ozdabiania potraw. W pobliżu blatu końcowego warto znaleźć miejsce na nakrycia stołowe: talerze, miski czy sztućce.


Przestrzeganie tych zasad pozwoli na zaprojektowanie wygodnego i funkcjonalnego wnętrza, w którym przygotowywanie posiłków będzie łatwe i przyjemne. Oczywiście nie zawsze możliwe jest odwzorowanie zaproponowanego ustawienia np. ze względu na plan wnętrza lub usytuowanie pionu wodno-kanalizacyjnego. Pamiętajmy jednak, że niezależnie od dokładnego rozkładu sprzętów i mebli kuchennych, w kuchni przede wszystkim powinniśmy czuć się swobodnie i wygodnie.

Więcej porad odnośnie urządzania mieszkania lub tez sprzętów RTV i AGD znajdziesz na stronie: http://www.okazje.info.pl/porady.php


--
Okazje.info.pl – najgorÄ™tsze oferty, promocje i wyprzedaże sklepów internetowych i marketów w jednym miejscu.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Jak wspomaga nas kofeina
Życie w Irlandii
Wybór domeny
Jak uczyć się języka przez Internet?
Refleksyjne myślenie o życiu